EMG neden istenir?
EMG incelemeleri ve sinir ileti incelemeleri, uç sinirler, kas kavşağı, sinir kökleri, kas hastalıkları, sinir ağları incelenerek teşhislerin konulmasında kullanılan bir yöntem olup, bazen tek başına yeterli olurken, bazen de kan biyokimyası, görüntülenme teknikleri gibi yardımcı yöntemlerle birlikte yapılabilir. Genelde bel fıtığı, boyun fıtığı, uç sinirlerin sebep olduğu ağrıların tespiti, kol ve bacaklardaki kuvvet kaybının sebepleri, kas erimeleri, sinirlerin zarar görme sebepleri gibi sorunların teşhisi için EMG testi istenebilir.
EMG nasıl yapılır?
EMG araştırmasında çok ince özel iğneler kullanılır. Bu sebeple yapılan incelemelere iğne EMG’si denir. İğne EMG’si her vakada yapılmaz, nöroloji doktorunun gerekli gördüğü durumlarda uygulanır. Cihaza bağlı bir iğne hasta tarafından ilk görüldüğünde elektrik verileceği korkusu oluşur. Ancak iğne EMG incelemesinde herhangi bir elektriksel uyarı verilmesi söz konusu değildir. Sadece kaslardaki normal veya anormal elektriksel hareketlerin kaydedilmesi amacıyla kullanılır. Görsel araştırmanın dışında aynı sinyaller hoparlör sayesinde duyulur şekle getirilirler ve araştırmayı yapan hekimin değerlendirmesine önemli faydası olur.
EMG incelemenin süresi ne kadardır?
EMG incelemesi yarım saat ile 2 saat arasında sürer. EMG sinirlerin küçük elektrik akımı verilerek uyarılması ve gelen yanıtın, başka bir deyişle sinir iletisinin incelenmesidir.
Hangi̇ durumlarda EMG tetki̇ki̇ne başvurulur?
- Bel ve boyun fıtıkları,
- Elllerde ayaklarda uyuşmalar ağrı yanma
- Kollarda bacaklarda uyuşma ve kuvvet azlıkları,
- Şeker hastalığında uyuşma
- Dializ hastalarında uyuşmalar
- Kaslarda erime ve seyrimeler
- Kaslarda aşırı kasılma,
- Kas ağrıları
- Zaman zaman olan kuvvetsizlik atakları
- Özellikle günün ilerleyen saatlerinde olan kuvvet azalmaları göz kapağı düşmeleri
- Yüz felçleri
- Belirli kas gruplarında kuvvetsizlik
- Kaza ve delici kesici silah yaralanmalarına bağlı hareket ve duyu kusurları
- Enjeksiyonlara bağlı hareket ve duyu kusurları
- Zehirlenme ve ilaçlara bağlı hareket ve duyu kusurları