Mevsim geçişlerinde hastalıklar kapınızı daha sık çalabilir. Ancak kışın soğuk hava gibi etkenler nedeniyle hastalığa yakalanma ihtimali artar. Kışın hastalığa yakalanma ihtimali çocuklarda dirence bağlı olarak daha çok görülebilir.
Soğuklarla birlikte, hastalıklara karşı en dirençsiz olan grupların başında çocuklar geliyor. Virüslerin ve bakterilerin neden olduğu ve bulaşıcı olan hastalıklar ön planda oluyor. Peki çocuklarda bu aylarda en çok hangi hastalıklar görülüyor?
Sinüzit hastalığı
Yüz bölgesinde yer alan, burun ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara “sinüs” adı verilir. Bu sinüslerin iltihaplanması sonucu “sinüzit” hastalığı meydana gelir. Sinüzitin en sık belirtileri: Şiddetli baş ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, burun akıntısı, geniz akıntısı ve boğaz yanmasıdır. Doktor tarafından uygulanması gereken antibiyotik tedavisi ve tuzlu su spreyleri hastalığın iyileşmesinde önemli rol oynar.
Damlacık enfeksiyonu
Kış aylarına en çok görülen hastalıkların başında damlacık enfeksiyonuyla çocuktan çocuğa bulaşan hastalıklar var. Virüslü enfekte damlacıkların havada asılı kalması ve bunların solunum yoluyla temas etmesi sonucunda bir çocuktan diğerine ya da erişkinlerden çocuklara kolay bir şekilde bulaşıyorlar. Hapşırık ve aksırıkla çevreye yayılan virüsler çevredeki cisimlere de tutunabiliyorlar. Çocuklar bu cisimlerle temas kurduklarında virüsü kapabiliyorlar.
Nezle
Nezle kış aylarında en çok görülen ve bulaşıcı olan çocuk hastalıklarından biridir. Hafif bir burun akıntısı ve hapşırmayla başlayarak, öksürükle devam eder. Nadiren çocuklarda ateş görülür.
Grip
Genelde yüksek ateşle başlayan bu hastalık influenze virüslerinin neden olduğu bir hastalıktır. Baş ve eklem ağrılarının yanısıra halsizlik ve iştahsızlık sepmtomlarının görüldüğü, burunda doluluk ve öksürük eşliğinde, ateşin 39-40 arasında seyir ettiği bir hastalıktır.
Bronşiolit
Bronşiolit solunum sistemindeki bronşiyol adı verilen küçük hava yollarının iltihabıdır. Genellikle virüsler bronşiolite yol açar. En sık 6 ay- 2 yaş arası küçük çocuklarda, özellikle kış ve ilkbahar aylarında görülür. Küçük çocuklarda havayolları daha dar ve tıkanması daha kolay olduğundan, büyük bir çocukta soğuk algınlığı yapan bir virüs, bebekle bronşiolite yol açabilmektedir.
Hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hafif bir öksürük, burun akıntısı, aksırık olur. Çocuk iştahsızdır, ateşi olabilir. 1-2 günde öksürük artar, şiddetlenir. Hızlı soluk alıp vermeye başlar, solunum hırıltılı bir hal alır. Solunum sıkıntısı nedeniyle beslenmesi zorlaşır.
Boğaz enfeksiyonu
Okul çağındaki çocuklarda çok sık görülen, beta streptokokun yol açtığı ve halk arasında Beta mikrobu olarak bilinen bu hastalık, bademcik enfeksiyonuna yol açar. Bademcikleri şişen çocuklar, yutkunmakta ve bazen nefes almakta zorluk çekerler. Bazen boğaz enfeksiyonu basit solunum yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Böyle durumlarda Beta mikrobu test edilmeli ve duruma göre antibiyotik kullanımına başlanmalıdır.
Zatürre
Zatürre virüs, bakteri gibi etkenlerin yol açtığı, akciğer dokusunun tek veya iki taraflı enfeksiyonudur. Enfeksiyon, genellikle basit bir soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve ilerler. Hastalarda; ateş, titreme, üşüme, terleme, öksürük, balgam, göğüs/ sırt ağrısı, hızlı nefes alıp verme, göğüste hırıltı, nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bebekte emmeyi reddetme gibi belirtiler görülebilir.
Doktora başvurulması gereken durumlar
- 3 aylık bebekte görülen her ateşlenmede mutlaka doktora gidilmelidir.
- 3 aydan büyük bebekler; yüksek ateş, halsizlik, yeterince beslenememe ve ağızdan sıvı alamama gibi durumlar varsa mutlaka doktora götürülmelidir.
- Çocukta, öksürükle birlikte yüksek ateş ve hışıltının olması, öksürüğün geceleri çocuğu uykudan uyandırması ve çok sık nefes alıyor olması çocukları doktora gecikmeden götürmek için uyarıcı sebeplerdir.
Hastalıklardan korunma yolları aşı i̇le korunma:
Her yıl kış aylarının başında yapılması gereken grip aşısı, kış aylarında çocuklara bulaşması muhtemel hastalıklardan koruma sağlar. Size en yakın hastane veya sağlık ocağında grip aşısı yaptırmayı unutmayın.
Hi̇jyen i̇le korunma:
Kış aylarında bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken konulardan biri el temizliğidir. Çocuklara hijyen konusunda yeterli eğitim verilmez ise havadaki bakteriler el yoluyla taşınabilir ve çocukların bir başkasına dokunması sonucu hastalıklar kolayca bulaşabilir.
Beslenme i̇le korunma:
Beslenme düzensizliği bağışıklık sistemini zayıflatarak çocukların sık sık hastalanmasına yol açar. Doğal gıdalardan vitamin almak, düzenli beslenmek, taze sebze meyve tüketmek çocukları hastalıklardan korumada önemli rol üstlenir.
Di̇kkat ederek korunma:
Hasta olduğu bilinen, şiddetli öksüren kişilerden çocuklar uzak durmalı, yakın temas kurmamalıdır. Bu bilincin çocuklara erken yaşlardan itibaren kazandırılması hastalıklardan korunmada çok önemlidir.
Çocuğunuz kış aylarında hangi besinleri tüketmeli?
Gelişme çağındaki çocukların soğuk kış aylarında hastalıklardan korunması için bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmesi gerekiyor. Vitamin ve mineral açısından zengin bir diyet, vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor.
Kış ayları; başta soğuk algınlığı olmak üzere gribal enfeksiyon, bronşit, farenjit gibi hastalıkların en sık görüldüğü zamanlar olarak biliniyor. Hastalıklara karşı koruma sağlamak için kış mevsiminde dengeli ve sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekiyor. "Çocuğunuz kış aylarında hangi besinleri tüketmeli? Kış meyveleri ve sebzeleri nelerdir?" gibi konular hakkında bilinçlenerek çocuğunuzun sağlığını korumaya yardımcı olabilirsiniz.
Kış beslenmesi hakkında bilmeniz gerekenler
İ1- Kışın D vitaminine daha çok ihtiyaç duyarsınız.
Eksikliğinde ciddi sağlık problemleri oluşabilen D vitamini; güneş ışığından temin ediliyor. Güneş ışığından mahrum geçen kış aylarında özellikle D vitamini ve kalsiyum ihtiyacının karşılanması için dengeli beslenme önem taşıyor. D vitamini; süt ürünleri, soya, patates, yumurta, mantar ve deniz ürünlerinde bulunuyor.
2- Çocuklarınızın kalsiyum ihtiyacını süt ürünleriyle karşılayın.
Siz de çocuğunuzun yeterli düzeyde D vitamini ve kalsiyum alması için her gün bu ürün gruplarından yeterli miktarda tüketmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin her sabah çocuğunuza içireceğiniz 1 bardak Süt ile günlük kalsiyum ihtiyacının %35'ini karşılayabilirsiniz. Doğal ve katkısız yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak gibi Süt ürünlerini her öğünde tüketerek D vitamini eksikliğinden korunabilirsiniz.
3- Vücut C vitaminini depolayamaz.
Gribe karşı koruyuculuğuyla bilinen C vitamini, suda çözünen vitaminler grubunda olduğu için karaciğerde depolanamıyor. Bu nedenle her gün gıdalarla birlikte alınması gerekiyor.
4- C vitamini zengini kış-meyve sebzeleri ile vücut direncinizi artırın.
Çocuğunuzun beslenmesinde C vitamini ihtiyacını karşılamak için turunçgiller başta olmak üzere kış meyveleri ve ıspanak, karnabahar, kabak, maydanoz, kıvırcık salata, pırasa, brokoli gibi kış sebzeleri tüketmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca C vitamini kaynağı kuşburnu ve meyve çayları tüketerek de bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.