Adet düzensizlikleri
Adet düzensizliği ile 21 günden kısa veya 35 günden uzun süren sikluslar anormal olarak değerlendirilir. Menstrual (regl, adet) kanamanın çok fazla olduğu, uzun sürdüğü veya iki kanama arasında lekelenme ve kanama görüldüğü durumlarda hekime başvurulması gerekir. Adet düzensizliği sebepleri olarak, hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzındaki polipler, endometrial hiperplazi yani rahim içini döşeyen tabakanın fazla büyümesi, myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanseri bu tip düzensizliklere yol açabilir.
Vajinal akıntılar
Vajinal akıntılar, kadın üreme sistemleri içindeki bezler tarafından yapılan bir temizlik işlemidir. Vajina içinde biriken ölü hücreleri ve bakterileri dışarı atar. Böylece vajina temizlenir ve enfeksiyonlar önlenmiş olur. Vajinal akıntı genellikle normal bir durumdur. Kokusu ve rengi zaman zaman değişebilir. Yumurtlama, cinsel olarak uyarılma ve emzirme dönemlerinde miktarı, hamilelerde ve yeterli hijyen sağlanmadığında da koku artar. Bunlar endişe verici durumlar değildir. Ancak kaşıntı, yanma ya da enfeksiyon durumunda endişelenmek gerekir.
Kasık ve bel bölgesindeki ağrılar
Kadınlarda sık olarak ortaya çıkan kasık ve bel bölgesindeki ağrılar genital organlara bağlı olabildiği gibi bu bölgede bulunan idrar yolları, mesane ve barsaklarla da yakın ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Ağrı şikayetini değerlendirirken de, bütün bu sistemleri göz önünde bulundurmak gerekir. Özellikle sık idrara çıkma, gece idrara kalkma ve idrar yaparken duyulan yanma hissi, idrar yollarına ait hastalıkların en önemli belirtileri arasındadır.
İdrar kaçırma
Temelde kadınların hastalığı olan idrar kaçırma 35 yaşın üzerindeki her 5 kadından birinde görülmektedir. Tıpta yeni gelişmelerin olması, bu konunun çözümlenmesine yardımcı olmaktadır. Kadınlar genellikle gündüz zamanında istem dışı idrar kaçırma sorunu yaşamaktadır. Bunun hastalık olarak kabul edilmesi kadının sosyal durumuna bağlı olarak değişmektedir. Kadınların idrar kaçırmayı bir kusur olarak görmeleri; tedaviyi geciktirmeye sebep olduğundan hastalığın yenilmesinde sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Tıbbi rahatsızlıkların her birinde olduğu gibi idrar kaçırmada da hemen doktora başvurulması, tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Menopoz
Menopoz, kadın hayatında yumurtalıkların hormon üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan bir süreçtir. Menopoz bir hastalık olmayıp, kadın hayatının önemli bir geçiş dönemidir. Menopoz, kelime anlamı olarak aylık adet kanamalarının doğal yolla bitmesi demektir. Bu süre içinde yumurtalıklar, iki kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteron salınmasını yavaşlatır ve bir süre sonra da üretimini durdurur. Bir sene boyunca adet görülmemesi durumu menopoz olarak tanımlanmaktadır. Bazı kadınlar aylık adet kanamalarının bitmesi dışında, menopozu herhangi bir bulgu olmadan geçirirler. Diğer bazı kadınlarda ise östrojen düşüklüğü sıcak basmaları, terleme gibi fiziksel değişikliklere neden olur. Bu kısa dönemde ortaya çıkan değişiklikler orta derecede veya ciddi düzeyde olabilir ve bazen de uykusuzluk, anksiyete (sinirlilik) veya depresyona sebebiyet verebilir.
Polikistik over sendromu
Üreme çağındaki kadınlarda görülen hormonal bir bozukluk polikistik over sendromu (PCOS). Ortalama görülme sıklığı ise yüzde 5-10 arasındadır. Kadınlarda az üretilen erkeklik hormonu testosteronun seviyesi artmış ve kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen seviyesi azalmıştır. Bu nedenle yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist oluşmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte obez olan kadınlarda daha sık görülmektedir. En sık görülen belirtileri âdetlerin düzensiz olması veya hiç olmaması, normal kadınlara göre gebe kalmanın zorlaşması, saçlarda incelme ve erkek tipi saç dökülmesi, tüylenme (yüz çevresinde, göbek ve göğüs çevresinde), cilt problemleri, et benleri, kilo artışı ve kilo vermenin zorlaşmasıdır. Kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına ve rahim kanserine zemin hazırlayabilir.
Adet ağrıları
Adet gören kadınların yarısından fazlasının kanamalarının ilk bir-iki günü ağrısı olmaktadır. Genellikle bu ağrı hafiftir, ancak bazen günlük aktivelerini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir. Bu şiddetli ağrı dismenore olarak adlandırılır. Dismenore bulguları arasında alt karında ağrı veya kramplar, baş ağrısı, bulantı – kusma ve baş dönmesi sayılabilir. Mensturasyon başlamadan ağrılar başlayabilir ve periyod sırasında daha da şiddetlenip bittikten sonra da devam edebilir. Dismenorenin tedavisi ilaçlar ve ağrıyı azaltan teknikleri içerir ancak bazı olgularda cerrahi işleme gerek duyulabilir.