Akılcı İlaç Kullanım Politikası

1.   AMAÇ:  Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi.

2.   KAPSAM:Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu ,bunun kontrolü için kurulan Akılcı İlaç Kullanımı sorumlu ekibinin görevlerini kapsamaktadır.

3.   SORUMLULAR: Akılcı İlaç Kullanımından Sorumlu Ekip Başhekim Yardımcısı,Yönetimden 1 temsilci,Eczacısı , Hekim, Hemşire

4.   TANIMLAR:

Akılcı İlaç Kullanımı:Hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun ,bireysel özelliklerini karşılar dozda , gerekli zaman süresince kendileri ve içinde yaşadıkları toplumun ödeyebileceği maliyette ilaç kullanımıdır.

Akılcı İlaç Kullanımı,bir hastalığın önlenmesi,kontrolaltına alınması veyatedaviedilmesi içinbirilacınkullanılmadanönce mutlaka 5 yönden doğru olduğundan eminolmaktır.

-Doğruİlaç,

-DoğruKişi için,

-Doğrumiktarda

-Doğruzamanda ,

-Doğruşekilde( yutma,çiğnemegibi)

5.  UYGULAMA

5.1.HastanemizdeAkılcı İlaçKullanımına yönelik politikaların belirlenmesivebunların uygulanması için;‘Akılcı İlaç KullanımındanSorumluEkip ‘ kurulmuştur.

5.2. AkılcıİlaçKullanımından SorumluEkibinSorumlulukları:

- Hastanemiziçinakılcı ilaçkullanımı ileilgili politikaları belirlemek.

- Akılcı İlaçkullanımı ileilgili hastane içindeçalışmalarplanlamakveuygulamak.

- Hekimvepersonelebu konuda eğitimplanlamakve uygulamak.

- Yatanhastalara konu ileilgili eğitimverilmesinisağlamaktır.

5.3.Hekimlerin Sorumlulukları

- Hastayadoğrutanınınkonulması

- Tedaviamaçlarınınbelirlenmesi

- Değişikseçenekleriçerisinden etkinliği kanıtlanmışgüvenilir tedavinin seçilmesi.

- Uygun birreçete yazılması

- Hastayaaçıkbilgilervetalimatlarvererektedaviyebaşlanması

- Tedavininsonuçlarınınizlenmesivedeğerlendirilmesinden sorumludur.

- Hastayatanısı dışında ilaçuygulamasıyapılacaksa nedenininaçıklanması.

5.4Hemşirelerin Sorumlulukları:

- Hekim tarafındanverilen ilaçtedavilerindehastalarıntakibini yaparakilaçetkinliğininrapor

edilmesinden

-Tedavisüresincehekimle iletişimhalindeolmaktansorumludurlar.

-Güvenliilaçkullanımıkonusunda tanımlanmalı, en iyi şekildeanamnez alınmalıvetedavi amaçlarıbelirlenmelidir.  ( İlacın hasta içinetkinliği ,güvenliliği, uygunluğu vemaliyetigibi.)

- Hekim tarafındanilaçtedavisiningerekliolmadığınakarar verilmelidir.

-Hastanın kullandığı  diğerilaçlar vealışkanlıklar sorgulanmalıdır.

-Hastanın tedaviyeuyumunu arttırmakiçinilaçtedavisi basitleştirilmeli ,hastayauygun

formlar verilmelidir.

-Hastaileyakınına ilaçvekullanımı hakkındayeterliveanlaşılır bilgilerverilmelidir. Anlaşılması kolaybirreçetedüzenlenmeli, hastayakınınında ilaçkullanımını denetlenmesi sağlanmalıdır.

- Tedavininetkinliği takipedilmeli, duruma göredozartırımıveyatedavinin sonlandırılmasınakararverilmelidir.

- Hastalarınyataraktedavisininhastayahekimtarafındanuygulanacakilaçtedavisi hakkında

bilgi verilmelivebubilgi hemşiresi tarafındanpekiştirilmelidir.

-  HemşirelertarafındanyapılantedavitakiplerindeSözlüveTelefonla HekimTalimatları

FormuveİlaçYönetimi Prosedürünegörehareketedilmelidir.

6.AKILCI İLAÇPOLİTİKASI

•   Doğru tanıya dayanmak.
  •   Uygun ilacı seçmek; gereken dozunu, uygun yoldan  tedavi sanatı ile sunmak ve yeterli süre kullanmak.
  •   Tedavi başarısını değerlendirmek; yan etkileri ve hastanın uyumunu izlemek.
  •   Birden çok ilaç kullanılacaksa etkileşimlerini değerlendirmek.
  •   Tasarlanan tedavinin gerçekleşebilirliğini ve mâliyetini dikkate almak.
  •  Tüm çalışanlarımızda ve hastalarımızda akılcı ilaç kullanımına yönelik farkındalık oluşturmak,
  • Akılcı ilaç kullanım anlayışını başta tüm sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm çalışanlarımıza, hasta ve hasta yakınlarımıza bilgilendirme araçları kullanarak farkındalık kazandırmak ve davranış değişikliği oluşturmaktır.

6.2HastanınBilgilendirilmesi

- Hastahastalığıvetedavisihakkında bilgilendirilir.

- İlaç veİlaç dışıtedavi ileilgilitalimatlar veuyarılaranlatılır.Hastanınbilgilendirilmesi aşağıdaki  unsurlara dikkatedilir.

Tanıhastanın probleminintanımlanmasında aşağıdaki maddeleredikkatedilir;

- Hastalıkveya rahatsızlık,

- Alttayatan hastalığa aitbelirtiler,

- Psikolojikveya sosyal problemler,anksiyete

- Tedaviyeuyumsuzluk

-İlaçlarınyanetkileri

- Yeniden ilaçyazdırma isteği

- Koruyucu tedavi isteğİ

6.2.1.İlacınEtkileri

- İlaç neden gereklidir.

- Hangi semptomlardüzelecek.

6.2.2.YanEtkileri

• Nelerdir, nasıl farkedilir?
  • Nekadarciddidir, nasıltedavi edilir?

6.2.3.Talimatlar

• İlaç nasıl alınmalı,nezamanalınmalı?
  • Nekadar süredevam edilmeli?

6.2.4.Uyarılar

• İlaç nezamanalınmamalı,
  • Azami doznedir?

6.2.5.Kontrol

• Nezamangereklidir.?
  • Hangi durumlarda daha öncedengelmelidir.?

6.3.Tedavi

• Hastaiçintedaviamacı belirlenir
  • Daha öncebuendikasyoniçinseçilentedavininhastaiçinetkililik,güvenlilik ,uygunluk ve maliyetaçısındandoğruseçenekolupolmadığını sorgulanır.
  • Alternatiftedavi planlarınınuygulanabilirliğini vemaliyetleri dikkatealınarakseçimyapılır.
  • Doğruhastaya,doğruilaçverilmesi.
  • Hekiminyazdığı ilacındoğruanlaşılması dozajlarınvesaatlerindoğrualınmasıvehastaya doğruşekildeyapılması
  • İlaç envanterlerinindoğrututulması
  • İlaçlara sadeceyetkilikişilerinulaşabilmesi,

6.4Sonuçların İzlenmesi

Tedavininsonuçlarıizlenir,gerekirsetedaviyedevamedilir veya durdurulur.

6.5.SonuçDeğerlendirmesi
  Tedavi başarılı olmadıysa başarısızlıknedenlerianlaşılması içinbasamaklar gözden geçirilir.

6.6.YanEtkilerin Bildirimi

İlaç kullanımındaortaya çıkanistenmeyen yanetkileriizlenir vebildirimiyapılır.